Damping off spinazie

Verminderen van damping-off in spinazie

Spinazie is een belangrijk bestanddeel van de baby-leaf salades, zowel biologisch als gangbaar geteeld. Dit vereist het gebruik van biologisch of niet-chemisch behandelde zaden voor zowel de biologische en gangbare systemen; in dat licht wordt de uitval van planten door ‘damping-off’ in toenemende mate gezien als een belangrijk probleem. Damping off is de uitval van planten en wordt onder andere veroorzaakt door Pythium. Het kan direct tijdens de kieming of kort daarna ontstaan. Er lijkt variatie te zijn tussen rassen, maar ook tussen zaadpartijen van hetzelfde ras.

Het belangrijkste doel van het project is om een veredelingsstrategie voor spinazie te ontwikkelen voor het selecteren van rassen met tolerantie tegen Pythium en andere ziekteverwekkers, om daarmee problemen met damping-off te voorkomen. Daarvoor gebruiken wij een multidisciplinaire aanpak met kennis van zaadtechnologen, veredelaars en bodem-fytopathologen.

Aanpak

In het eerste jaar, 2015/2016 richten wij ons op de volgende onderzoeksvragen:

  1. Is er genetische variatie tussen spinazierassen in tolerantie tegen damping-off?
  2. Zijn we in staat om betrouwbare toetsmethoden te ontwikkelen voor het screenen op tolerantie tegen Pythium spp.?

Partners

Wageningen Plant Breeding
PopVriend
Sakata