Home » Afgesloten projecten » Biologische baktarwe als casus

Biologische baktarwe als casus

Afgerond Project

shutterstock_1867485814-1920x1440

Veel boeren telen naast de ‘grote’ gewassen zoals aardappel, wintertarwe en suikerbiet, ook kleine gewassen zoals pastinaak en bonen. Daarbovenop komt nog dat het areaal biologische landbouw beperkt is waardoor het lastig wordt voor kleine gewassen en al helemaal specifiek voor de biosector op een rendabele wijze nieuwe rassen te ontwikkelen.

Daarom heeft het onderzoeksprogramma Groene Veredeling een project om dit probleem aan te pakken. Dit gebeurt aan de hand van een voorbeeld gewas baktarwe, via het identificeren van zomertarwerassen die geschikt zijn voor de biologische teelt.

Momenteel is uit het gangbare assortiment slechts één ras (Lavett) geschikt om biologisch te telen, dus zonder bestrijdingsmiddelen. Het is riskant om als biologische sector van één ras afhankelijk te zijn.

Contactpersoon

Abco de Buck
Abco de Buck

Looptijd

2013-2015

WUR_RGB_standard
Louis-Bolk-Instituut-logo-RGB_18x7cm-300dpi-RGB

Lopende Projecten

aardappelen-Oogst-1e-jaars-(10)-1920x1440

Lees meer over dit project

Phytophthora resistentie in Aardappel
Kistje-met-prei_7b960854_530x357

Lees meer over dit project

Tripsvrije prei in de maak
20210723_excursie-PHY-veld-WUR-(8)

Lees meer over dit project

Merkers voor resistentie tegen Phytophthora in aardappel
Perenschurft-4-vruchtaantasting

Lees meer over dit project

Toetsmethoden voor resistente perenrassen tegen perenschurft
Vruchtboomkanker-4

Lees meer over dit project

Beheersing vruchtboomkanker in biologische en gangbare appelteelt

Projecten

In het programma Groene Veredeling worden vier gewassen onderzocht; aardappel, prei, spinazie en tomaat.

Partners

Het programma Groene Veredeling is in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en heeft partners in onderzoekinstituten, het aardappelbedrijfsleven en het groentebedrijfsleven.

Publicaties

In het programma Groene Veredeling worden vier gewassen onderzocht; aardappel, prei, spinazie en tomaat.