Home » Afgesloten projecten » Kalktolerantie in lupine

Kalktolerantie in lupine

Afgerond Project

Witte Lupine - hoofdstengel in bloei

Zowel biologische als gangbare akkerbouwers zoeken naar een vlinderbloemig gewas om hun vruchtwisseling te verruimen met een financieel aantrekkelijk gewas dat stikstof uit de lucht kan binden en het fosfaat uit de bodem goed kan opnemen. Onderzocht wordt of er ook rassen geselecteerd kunnen worden die geschikt zijn voor de teelt op klei en voor humane voeding.

Zoete witte lupine (Lupinus albus) trekt veel belangstelling als zogenaamd '4e gewas' voor de gangbare teelt. Het is mogelijk geschikt voor humane consumptie als er geselecteerd kan worden op een laag alkaloïde gehalte. Ook een deel van de verwerkende industrie vindt lupine belangrijk als GMO-vrije eiwitbron ter vervanging van soja. De nu beschikbare rassen kunnen echter alleen op kalkarme (zand-)grond geteeld worden, terwijl de grootste arealen akkerbouw in Nederland juist op kalkrijke kleigronden liggen (Zeeland, Flevopolders, West-Brabant etc.). Er is dus behoefte aan kalktolerante rassen die een hoge opbrengst geven.

Contactpersoon

Abco de Buck
Abco de Buck

Looptijd

2011-2013

WUR_RGB_standard
Louis-Bolk-Instituut-logo-RGB_18x7cm-300dpi-RGB

Lopende Projecten

aardappelen-Oogst-1e-jaars-(10)-1920x1440

Lees meer over dit project

Phytophthora resistentie in Aardappel
Kistje-met-prei_7b960854_530x357

Lees meer over dit project

Tripsvrije prei in de maak
20210723_excursie-PHY-veld-WUR-(8)

Lees meer over dit project

Merkers voor resistentie tegen Phytophthora in aardappel
Perenschurft-4-vruchtaantasting

Lees meer over dit project

Toetsmethoden voor resistente perenrassen tegen perenschurft
Vruchtboomkanker-4

Lees meer over dit project

Beheersing vruchtboomkanker in biologische en gangbare appelteelt

Projecten

In het programma Groene Veredeling worden vier gewassen onderzocht; aardappel, prei, spinazie en tomaat.

Partners

Het programma Groene Veredeling is in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en heeft partners in onderzoekinstituten, het aardappelbedrijfsleven en het groentebedrijfsleven.

Publicaties

In het programma Groene Veredeling worden vier gewassen onderzocht; aardappel, prei, spinazie en tomaat.