Home » Lopende projecten » Merkers voor resistentie tegen de ziekte Phytophthora in aardappel

Merkers voor resistentie tegen de ziekte Phytophthora in aardappel

20210723_excursie-PHY-veld-WUR-(8)

Wollige witte pluis op de scheuten en verkleurde vlekken op het blad: de grootste bedreiging voor de aardappelteelt is de oomyceet Phytophthora infestans. De ziekte tast de bladeren, stengels en de knollen van de aardappelplant aan. Het gewas kan hierdoor binnen enkele dagen compleet verloren gaan. Onderzoekers van Wageningen University & Research werken daarom hard aan resistente rassen. “We maken merkers waarmee we na kruising kunnen zien welke nakomelingen meerdere resistentiegenen bevatten.”

Phytophthora is een belangrijke productiebelemmering in de biologische teelt. De ziekte verspreidt zich razendsnel en kan enorme schade aanrichten: bladeren en jonge scheuten sterven af en de oogst kan binnen enkele dagen compleet verloren gaan. “Het gebruik van resistente rassen is een milieuvriendelijke manier om de ziekte het hoofd te bieden,” zegt onderzoeker Jack Vossen van Wageningen Plant Breeding. “Maar Phytophthora is een meester in het omzeilen van individuele resistentiegenen. We zullen dus verschillende resistentiegenen moeten combineren (stapelen) om rassen te maken die in de toekomst bestand zijn tegen een Phytophthora-doorbraak.”

Om na kruising te zien welke nakomelingen meerdere resistentiegenen bevatten moeten veredelaars de aanwezigheid ervan kunnen detecteren. Volgens Vossen gaat dat eigenlijk alleen maar door gebruik te maken van moleculaire merkers: kleine specifieke stukjes DNA die gekoppeld zijn aan een bepaalde eigenschap. Vossen: “We gebruiken zaailingen die gemaakt zijn binnen het project Bioimpuls om de merkers te vinden die gekoppeld zijn aan resistentie. En met deze merkers kunnen veredelaars op hun beurt zien of een nakomeling daadwerkelijk meerdere resistentiegenen heeft, en zo ja, welke. De merkers die we in dit project maken dragen via de veredelaars bij aan productiezekerheid in de biologische teelt van aardappelen en aan de verduurzaming van de gangbare teelt.”


Door de genomen van vatbare nakomelingen te vergelijken met resistente nakomelingen worden via de CoSSA methode SNP’s geselecteerd (A) om diagnostische KASP merkers te ontwerpen (B, C).

Doel van het onderzoek

Het maken van aardappelrassen die resistent zijn tegen Phytophthora. De onderzoekers van het merker project faciliteren de veredeling in Bioimpuls. Hierdoor kunnen veredelaars nieuwe resistente rassen selecteren met meerdere resistentiegenen. De merkers die in dit project worden gemaakt dragen daarmee bij aan productie zekerheid in de biologische teelt van aardappelen en aan de verduurzaming van de gangbare teelt.

Contactpersoon

Jack Vossen
Jack Vossen

Looptijd

2020-2023

WUR_RGB_standard

Lopende Projecten

aardappelen-Oogst-1e-jaars-(10)-1920x1440

Lees meer over dit project

Phytophthora resistentie in Aardappel
Kistje-met-prei_7b960854_530x357

Lees meer over dit project

Tripsvrije prei in de maak
20210723_excursie-PHY-veld-WUR-(8)

Lees meer over dit project

Merkers voor resistentie tegen Phytophthora in aardappel
Perenschurft-4-vruchtaantasting

Lees meer over dit project

Toetsmethoden voor resistente perenrassen tegen perenschurft
Vruchtboomkanker-4

Lees meer over dit project

Beheersing vruchtboomkanker in biologische en gangbare appelteelt