Resistentie tegen schimmels in uien
Uien behoren tot de meest geproduceerde groenten ter wereld. Alleen al in ons land eten we per persoon gemiddeld 7 kilo uien per jaar. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen en vormen in veel landen een belangrijk onderdeel van het dieet. De teelt van uien staat echter onder druk door schimmelziekten. Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut en Wageningen University & Research (WUR) werken aan nieuwe rassen die resistent zijn tegen de schimmels Fusarium oxysporum, Botrytis squamosa en Stemphylium vesicarium.
Een van de grootste problemen in de uienteelt is wortel- en basaalrot, veroorzaakt door Fusarium oxysporum. Sporen van deze schimmel kunnen vele jaren in de bodem overleven, waardoor chemische bestrijding erg moeilijk is. Naar schatting is ongeveer de helft van de uienteeltlocaties geïnfecteerd met Fusarium. De biologische teelt wordt daarnaast geplaagd door bladziekten die zich verspreiden wanneer nat weer de bladeren beschadigt. Deze ziekten kunnen worden veroorzaakt door Botrytis squamosa en Stemphylium vesicarium.
"Schimmels tasten uien aan, wat leidt tot productieverliezen," vertelt WUR-onderzoeker David Torres. "We identificeren genen die gekoppeld zijn aan resistentie tegen deze drie schimmels en ondezoeken hoe resistentiemechanismen in uien werken. Op deze manier dragen we bij aan de ontwikkeling van nieuwe resistente variëteiten en een duurzamere uienproductie."
De onderzoekers maken gebruik van het recent in kaart gebrachte genoom van ui (Allium cepa) om hulpmiddelen te ontwikkelen voor veredeling gericht op ziekteresistentie. Ze vergelijken de sequenties (volgorde, red.) van resistentiegenen in het bestaande uiengenoom met die van twee verwante Allium-soorten, Allium roylei en A. fistulosum, waarvan bekend is dat ze resistentiekenmerken bevatten tegen Fusarium basaalrot, Botrytis en Stemphylium-bladziekten. Daarnaast screenen ze nakomelingen van een hybride kruising tussen de ui Allium cepa en de verwante soorten op resistentiegenen en onderzoeken ze de resistentiemechanismen. Dit levert een inventarisatie op van resistentiegenen in Allium.
Contactpersoon
Looptijd
20XX-20XX