Home » Lopende projecten » Toetsmethoden voor het vinden van resistente perenrassen tegen perenschurft

Toetsmethoden voor het vinden van resistente perenrassen tegen perenschurft

Perenschurft-4-vruchtaantasting

Peer is het belangrijkste Nederlandse fruitgewas. Maar de biologische teelt kampt met een probleem: perenschurft (Venturia pirina). Hierdoor kan een groot gedeelte van de productie verloren gaan. Onderzoekers van WUR Open Teelten (Fruit-Randwijk) ontwikkelen toetsmethoden waarmee veelbelovende nieuwe rassen op resistentie kunnen worden getest.

Van de miljarden sporen perenschurft in de boomgaard kom je nauwelijks af.

Marcel Wenneker

We hebben het allemaal wel eens gezien: peren met bruinzwarte, schurftige plekken door perenschurft. Bij ernstige aantasting blijven de vruchten klein en barsten ze open. Soms gaat zelfs een groot deel van de productie verloren. “Tot een aantal jaren geleden kende Nederland nauwelijks problemen met perenschurft,” zegt onderzoeker Marcel Wenneker. “Maar de biologische telers krijgen het nu nauwelijks meer uit de boomgaard. De schimmelpopulatie weet de resistentie van perenbomen waarschijnlijk steeds meer te omzeilen door de monocultuur: voor zo’n 75% van de teelt (biologisch en gangbaar) wordt het ras Conference gebruikt en de biologische teelt heeft geen adequate gewasbeschermingsmiddelen die perenschurft buiten de boomgaard houden. Uiteindelijk kan ook de gangbare teelt veel problemen krijgen met deze ziekte.”

Een logische oplossingsroute is volgens Wenneker het zoeken naar resistente rassen. Alleen bestaan er nog geen toetsmethoden voor perenschurft waarmee nieuwe perenrassen of veelbelovende selecties snel en betrouwbaar op resistentie kunnen worden getest. “Tot nu toe was de aandacht vooral gericht op blad- en vruchtaantasting. Maar deze perenschurft zit ook vaak in takken, van waaruit de schimmel dan de bladeren en vruchten infecteert. Er is nog weinig bekend over de resistentie van rassen tegen infecties van takken, maar het is wel een groot probleem: bladeren kun je nog opruimen, maar takken kun je niet allemaal afknippen. Mogelijk zijn takinfecties belangrijke factoren in de meerjarige opbouw van ziektedruk in de boomgaard.”

De onderzoekers gaan op zoek naar niet-vatbare perenrassen. Hiervoor ontwikkelen ze nieuwe toetsmethoden voor blad-, tak- en vruchtinfecties. Zo biedt dit project de sector de kans om voor het belangrijkste Nederlandse fruitgewas een versnelling in de selectie van resistente rassen te verkrijgen.

Doel van het onderzoek

Betrouwbare resistentietoetsen ontwikkelen voor perenschurft met betrekking tot blad, vrucht en tak-aantasting op basis van reinculturen en gedefinieerde isolaten van Venturia pirina.

Contactpersoon

Marcel Wenneker
Marcel Wenneker

Looptijd

2021-2025

WUR_RGB_standard

Lopende Projecten

aardappelen-Oogst-1e-jaars-(10)-1920x1440

Lees meer over dit project

Phytophthora resistentie in Aardappel
Kistje-met-prei_7b960854_530x357

Lees meer over dit project

Tripsvrije prei in de maak
20210723_excursie-PHY-veld-WUR-(8)

Lees meer over dit project

Merkers voor resistentie tegen Phytophthora in aardappel
Perenschurft-4-vruchtaantasting

Lees meer over dit project

Toetsmethoden voor resistente perenrassen tegen perenschurft
Vruchtboomkanker-4

Lees meer over dit project

Beheersing vruchtboomkanker in biologische en gangbare appelteelt