Tripsvrije prei in de maak
We hebben het allemaal wel eens van onze prei afgesneden: die bladeren met zilverkleurige vlekjes erop. De boosdoener van deze cosmetische schade is de trips, een klein insect dat de cellen van de preiplant leegzuigt. “Tripsschade is onschadelijk voor de consument. Consumenten kopen geen prei die er onaantrekkelijk uitziet. Wij hopen met ons onderzoek een bijdrage te leveren aan het veredelen van preirassen die resistent zijn tegen trips.”
De trips is een klein insect dat je met het blote oog nauwelijks kunt zien. Het beestje vermeerdert zich razendsnel en veroorzaakt elk jaar problemen in de gangbare en biologische teelt. Zeker bij droog en warm weer kan de trips binnen twee à drie weken een grote populatie opbouwen. Volwassen tripsen leggen eitjes in de bladeren van de prei (en ook in andere gewassen zoals kool en ui). Na vier tot negen dagen komen daar larven uit. De volwassen tripsen en de larven eten door de celinhoud van de bladeren leeg te zuigen. Hierdoor ontstaan zilvergrijze vlekjes.
Door die vlekken is de opbrengst en kwaliteit minder, wat zorgt voor inkomstenderving. “In jaren met veel aantasting kunnen biologische telers hun prei vaak slechts tweede klas afzetten. En gangbare telers moeten meerdere keren met gewasbeschermingsmiddelen spuiten om hun product als eerste klas prei op de markt te brengen,” zegt onderzoeker Allium Olga Scholten. “Wij werken samen met veredelaars aan het opsporen van resistentie tegen trips en het inkruisen ervan in prei. Door veredeling op tripsresistentie neemt de kwaliteit van de prei toe en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen af.”
Volgens de onderzoekers is dat wel een hele uitdaging. Resistentie tegen trips komt niet of nauwelijks voor in cultuurprei, maar is wel gevonden in wilde verwanten Allium die niet of nauwelijks kruisbaar zijn met prei. Scholten: “Daarom zoeken we ook naar soorten die als brug kunnen fungeren tussen prei en de resistente wilde soorten om op die manier de resistentie in te kruisen in cultuurmateriaal.”
Doel van het onderzoek
Bestaande preirassen verschillen in weerbaarheid tegen de trips. De onderzoekers leveren kennis en assisteren veredelaars om preirassen te maken die helemaal of in hoge mate resistent zijn tegen trips. Zo wordt het aantal rassen dat geschikt is voor de biologische landbouw groter en kan het aantal bespuitingen in de gangbare landbouw omlaag.
Contactpersoon
Looptijd
2021-2025