Nieuws

Aandacht voor phytophthora in knollen tijdens BioVak

Gepubliceerd op
20 januari 2014

In de stand van Groene Veredeling (D184) op de BioVak, op 22 en 23 januari in de IJsselhallen in Zwolle, is er speciale aandacht voor phytophthora (aardappelziekte) in knollen.

Tot nu toe ging de aandacht bij aardappel vooral uit naar phytophthora-resistentie in het loof. Daarnaast is ook onderzoek naar phytophthora-resistentie in de knollen nodig, omdat in de praktijk blijkt dat ook resistente rassen zieke knollen kunnen hebben.

Phytophthora-resistentie

De aardappelziekte, veroorzaakt door Phytophthora infestans, is van oudsher de belangrijkste ziekte in aardappelen. Deze ziekte tast zowel bovengrondse als ondergrondse delen van de aardappelplant aan en is in staat binnen twee weken een vatbaar, onbeschermd gewas volledig te vernietigen. Schade ontstaat door aantasting van het loof, wat het productievermogen van het gewas vermindert, en door aantasting van de knollen. Phytophthora-resistentie in het loof en in de knollen is niet altijd genetisch gekoppeld. Onderzocht wordt welke in het loof werkende resistentiegenen ook bescherming in de knollen geven en of er ook resistentiefactoren bestaan die specifiek in de knollen werken.

BioVak

Onderzoeker Ronald Hutten en programmaleiders Olga Scholten en Edith Lammerts van Bueren zijn op de BioVak aanwezig om met geïnteresseerden te praten over dit onderwerp.