Nieuws

Bezichtiging 2014 Bioimpuls aardappelklonen

Gepubliceerd op
7 januari 2015

Op 19 december 2014 organiseerde Bioimpuls de jaarlijkse bezichtiging van aardappelklonen afkomstig uit het Bioimpuls veredelingsproject voor zo’n dertig deelnemende kwekers en belangstellenden.

In het ochtendprogramma was er een presentatie over de eerste resultaten rond het onderzoek naar de relatie tussen loof- en knolresistentie voor phytophthora. Het blijkt dat lang niet alle wilde soorten, die resistentie in het loof geven, dat dan ook in de knol doen. Maar er is ook een verschil tussen een labtoets zonder schil en een veldtoets met schil: veel loofresistente rassen geven wel een hoge veldresistentie in de knol.
‘s Middags waren de klonen uit het veredelingswerk van Bioimpuls te zien. Gewapend met lijsten van de gemaakte kruisingen en de toetsing van de kruisingsouders op het veld, kunnen de Bioimpuls-partners bepalen welke zaden uit welke kruisingen zijn graag willen bestellen. In die zaailingen zullen zij hun selectie doen. Er was grote tevredenheid over de voortgang van het veredelingswerk, gezien de kwaliteit van diverse knollen uit gevorderde kruisingen, waarvan sommigen met gestapelde resistentiegenen.

Meer informatie