Nieuws

Staatsecretaris Sharon Dijksma ontvangt Aardappelkweekboek

Gepubliceerd op
4 juli 2013

Aardappelkweekboek onthult geheimen succesvolle aardappelveredeling
Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft tijdens PotatoEurope in Emmeloord een exemplaar ontvangen het Aardappelkweekboek. Dit praktijkhandboek komt voort uit het project BioImpuls Aardappelveredeling. Het boek is in het Nederlands en het Engels uitgegeven.

In het 'Aardappelkweekboek - praktijkhandboek voor de aardappelketen' zijn de geheimen van succesvolle aardappelveredeling te vinden. Het boek is niet alleen bedoeld voor aardappelkwekers en aspirant-aardappelkwekers, maar ook interessant voor consumenten die meer willen weten over de herkomst van rassen. Een dergelijk handboek bestaat nog niet voor de internationale aardappelsector, en daarom is het ook in het Engels uitgebracht.

Praktijk en wetenschap gebundeld

In het Aardappelkweekboek komen theorie, wetenschappelijke kennis en vooral de praktijk van het aardappelkweekwerk samen. Het boek behandelt ondermeer de geschiedenis van de aardappelkweek in Nederland, en biedt achtergrondkennis over genetica en de overerving van eigenschappen bij aardappel. Daarnaast zijn er praktische hoofdstukken over het kruisen met al of niet wilde soorten en over de selectie van nieuwe klonen. Bijzonder is de systematische beoordeling van verschillende eigenschappen, rijk geïllustreerd met foto’s. Maar ook nuttig is alles over wat een kweker moet doen voor de keuring, en het proces van aanmelding en registratie van nieuwe rassen.

BioImpuls

Het boek is tot stand gekomen binnen het overkoepelende programma BioImpuls, dat zich richt  op de verbetering van de biologische aardappel. Uit de cursus ‘Aardappelveredeling voor Kwekers’, waarvoor een grote belangstelling was, kwam de wens om biologische aardappelkwekers met een praktische handleiding te ondersteunen: het Aardappelkweekboek. Voor de veredeling van biologische aardappelrassen is er een apart hoofdstuk opgenomen over de prioriteiten van eigenschappen die de biologische teelt aan een aardappelras stelt.